'Pëlhura e Europës': Franca në krye të BE dekoron ndërtesat e Këshillit të BE-së

'Pëlhura e Europës': Franca në krye të BE dekoron ndërtesat e Këshillit të BE-së

Në kuadër të presidencës franceze të Këshillit të Bashkimit Evropian, u inaugurua dje në Bruksel një instalacion artistik i titulluar “Pëlhura e Europës”. Vepra artistike përmban 37 ngjyra nga 27 flamujt e Shteteve Anëtare të BE-së dhe përfaqëson thurjen e kombeve së bashku.

Gjatë çdo presidence të Këshillit të Bashkimit Evropian, ndërtesat e Këshillit (Justus Lipsius dhe Europa) dekorohen bazuar në një koncept dizajni artistik të zhvilluar nga shteti anëtar që mban presidencën e rradhës të Këshillit.

Ministrja franceze e Kulturës, Roselyne Bachelot-Narquin dhe Ministri i Shtetit për Çështjet Evropiane, Clément Beaune, përuruan të hënën veprën që do të zbukurojë godinat e Këshillit në 37 ngjyrat nga 27 flamujt e Shteteve Anëtare, në të gjithë kohëzgjatjen e presidencës franceze.

Krijuar nga Ateliers Adeline Rispal në bashkëpunim me agjencinë e dizajnit grafik Si-Studio dhe të ndriçuar nga Les Éclaireurs, "Pëlhura e Evropës" është pëlhura e thurur së bashku nga shtetet anëtare të BE-së.

Ajo ofron një paraqitje vizuale të lidhjeve brenda Bashkimit Evropian dhe me pjesën tjetër të botës, të cilat marrin formën e flukseve të njerëzve, mallrave, të dhënave dhe informacionit.

Ajo simbolizon ndjenjën e përkatësisë së 447 milionë qytetarëve në Bashkimin Evropian, ndërsa shpreh diversitetin e kulturave të tyre.

Ky dizajn skenografik dhe artistik mishëron moton e Bashkimit Evropian, “Të bashkuar në diversitet”, përmes dy krijimeve origjinale: "Aour Europe"- një vepër e artit dixhital dhe audio nga artisti Jacques Perconte si dhe Intersection(s) - një seri ekranesh të endura nga artistja e tekstilit Jeanne Goutelle.

Teknika e përdorur për të krijuar "The Fabric of Europe" pasqyron dy sfidat kryesore me të cilat përballet Presidenca Franceze e Këshillit të Bashkimit Evropian: tranzicioni dixhital dhe i gjelbër.

Për këtë qëllim, ajo thekson veçanërisht tranzicionin dixhital duke ndërthurur thurjen e peizazheve dixhitale dhe poetike, me peizazhet natyrore evropiane - falë punës së Jacques Perconte, një pionier i artit dixhital.

Gjithashtu, krijimi skenografik dhe grafik i projektit është miqësor me mjedisin, për shkak të: përdorimit të pakë të lëndëve të para, riciklimit të materialeve të përdorura, zinxhirëve të shkurtër të furnizimit dhe konsumit të ulët të energjisë.

Për shembull, 18 panelet e "Kryqëzimeve", një vepër e Jeanne Goutelle, u bënë me dorë në Saint-Étienne duke përdorur mbetje nga prodhimi i tekstilit të qytetit.

"Pëlhura e Evropës" do të marrë disa forma artistike tekstile dhe dixhitale në tetë hapësira të përcaktuara brenda ndërtesave Justus Lipsius dhe Europa, në veçanti, një instalim tekstili monumental prej 650 m2 në atriumin Justus Lipsius dhe një instalacion "të dhënash me gërshetim" 16 metra të gjatë. në forumin e ndërtimit të Evropës.

Projekti është gjithashtu një mjet për të shfaqur krijimtarinë franceze në një mjedis evropian, në veçanti të 6 artistëve të rinj në rritje nga skena e artit francez: Léa Belooussovitch, Jérôme Bonvalot, Vincent Chenut, Loup Lejeune, Élise Peroi dhe Lucien Roux