Sot është dita botërore e shëndetit mendor – 5 problemet shëndetësore që shkakton depresioni

Sot është dita botërore e shëndetit mendor – 5 problemet shëndetësore që shkakton depresioni

Shëndeti Mendor në epokën moderne është përherë e më shumë një shqetësim për autoritetet, meqenëse vlerësohet se sot në botë, vuajnë nga shqetësime mendore më shumë se 450 milionë njerëz.

 

10 tetori është shpallur nga OKB si Dita Botërore e Shëndetit Mendor. Kjo datë është e rëndësishme, veçanërisht për shoqëri ende të pa stabilizuara dhe që kanë dalë nga shoqëri të traumatizuara, siç janë vendet që kanë kaluar luftëra, apo konflikte, shkruan lajmi.net.

Kjo datë shënohet zakonisht me aktivitete të shumta, ku institucionet shtetërore shfaqin kujdesin e tyre ndaj kësaj kategorie me rrezik, duke u bërë të qartë bartësve të sëmundjeve të shëndetit mendor, se edhe ata, si gjithë të tjerët, mund ta çojnë jetën e tyre të përditshme sa më afër normales, me solidarizime, shfaqje publike, apo edhe protesta.

Shëndeti Mendor në epokën moderne është përherë e më shumë një shqetësim për autoritetet, meqenëse vlerësohet se sot në botë, vuajnë nga shqetësime mendore më shumë se 450 milionë njerëz.

Depresioni, një nga sëmundjet më të zakonshme, prek rreth 15-20 përqind të popullsisë. Edhe pse depresioni është teknikisht një çrregullim mendor, ai gjithashtu ndikon në shëndetin fizik dhe mirëqenien e një personi.

Depresioni ka një lidhje të ngushtë me stresin dhe sëmundja ndryshon mënyrën e funksionimit të trurit tonë dhe mund të rrisë rrezikun e problemeve të ndryshme shëndetësore fizike.

Depresioni çon në rritjen e hormoneve të stresit si kortizoli ose adrenalina dhe mund të ndikojë në mënyrën se si funksionon sistemi ynë imunitar duke na vënë në rrezik të prekemi nga sëmundje si problemet e zemrës, diabeti, kanceri, sëmundjet e veshkave, goditja dhe sëmundja e Parkinsonit.

Depresioni mund të shkaktojë:

1. Sëmundjet e zemrës: Adrenalina e hormonit të stresit përshpejton rrahjet e zemrës dhe i bën enët e gjakut të forcohen, duke e vënë trupin në një gjendje të jashtëzakonshme të zgjatur. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në sëmundje të zemrës. Hulumtimet kanë treguar nëse depresioni nuk trajtohet, ekziston rreziku i shtuar për të marrë një sulm në zemër dhe për të vdekur pas një sulmi në zemër. Gjithashtu, rreth 15% e njerëzve me sëmundje të zemrës zhvillojnë depresion.

2. Sëmundjet auto-imune: Depresioni dhe stresi mund të kenë një ndikim negativ në sistemin imunitar i cili mund të rrisë mundësinë e infeksioneve dhe sëmundjeve auto-imune. Hulumtimet e fundit kanë gjetur se duket se ka një lidhje midis inflamacionit dhe depresionit, edhe pse lidhja e saktë është e paqartë. Inflamacioni është i lidhur me shumë sëmundje. Disa agjentë anti-inflamatorë kanë treguar se përfitojnë nga disa njerëz me depresion.

3. Kanceri: Disa lloje të kancerit, veçanërisht të zorrëve janë të zakonshme tek njerëzit me depresion. Shkaku i saktë është i panjohur, por duket se lidhet përmes rrugës inflamatore dhe toksinave të tyre. Pacientët në depresion për shkak të stilit të tyre të sëmurë të pirjes së duhanit dhe konsumimit të tepërt të alkoolit janë në një rrezik të lartë të kancerit të tjerë si stomaku, pankreasi, ezofagu, mushkëritë dhe veshkat.

4. Obeziteti dhe diabeti i tipit 2: Ndërsa depresioni shpesh mendohet si një sëmundje mendore, ai gjithashtu luan një rol në oreksin dhe ushqimin. Disa njerëz përballen me ngrënien e tepërt, të ashtuquajturën “ngrënie të rehatshme”. Kjo mund të çojë në shtim në peshë dhe sëmundje të lidhura me obezitetin, siç është diabeti i tipit 2. Depresioni mund të shkaktojë ndryshim në lëvizjet e zorrëve dhe simptomat e Sindromës së Zorrës së Irrituar (IBS).

5. Humbja e kujtesës: Depresioni mund të shkaktojë shumë simptoma brenda sistemit nervor qendror, shumë prej të cilave janë të lehta për tu hedhur poshtë ose injoruar. Të rriturit e moshuar me depresion kanë më shumë vështirësi me humbjen e kujtesës dhe kohën e reagimit gjatë aktiviteteve të përditshme në krahasim me të rinjtë me depresion. Depresioni është gjithashtu një faktor rreziku i pavarur për goditje në tru dhe demencë Alzheimer.