Të flesh mirë dhe qetë, 11 këshillat e ekspertit

Të flesh mirë dhe qetë, 11 këshillat e ekspertit

Të kesh një gjumë të mirë garanton një cilësi më të mirë të jetës dhe shmang problemet të rënda, të tilla si pagjumësia, obeziteti dhe stresi. Këtu janë rregullat për një gjumë të mirë, me ose pa fëmijë

Tema “prindërit dhe gjumi”, ju e dini, mund të jetë shumë e komplikuar. Por, në përgjithësi, nuk janë vetëm nënat dhe baballarët që kanë probleme me gjumin.

“Sipas statistikave, tetë milionë italianë vuajnë nga shqetësimet e natës, – thotë Vincenzo Tullo,ekspert i fushës. Nga këto, 30-40% janë të prekur nga pagjumësia e cila, në 70-75% të rasteve, ka zgjatur më shumë se një vit. Për të zgjidhur problemin, shumica e tyre (rreth 70%) thonë se marrin ilaçe”.

Shkaqet e kësaj situate janë të ndryshme: “mund të jenë probleme lidhur me situatën e kushtëzuar që një person jeton, siç janë ndryshimet në zonën kohore, por edhe një moment i stresit ose ankthit të veçantë, ose mund të jenë çrregullime reale të gjumit”.

Pse është e rëndësishme të flesh mirë

Në librin “Të flesh mirë: shkenca dhe mitet”, Graham Laë, presidenti nder i Shoqërisë Britanike të Gjumit, ka identifikuar 40 mite të rreme për gjumin: nuk është e vërtetë, për shembull, që të moshuarit duhet të flenë më shumë ose të praktikosh sport para se të flesh, lehtëson gjumin. Ashtu siç është e gabuar që humb peshë ose prodhon më shumë nëse flini më pak.

Nga këto supozime, mund të nxjerrësh rregulla të mira për të fjetur mirë, me ose pa fëmijë. “Një gjumë i mirë, – vazhdon eksperti, – përmirëson jetën e një personi. Megjithatë, ata që flenë pak, mund të zhvillojnë sëmundje serioze, siç janë vështirësitë e kujtesës, ankthi, depresioni, ulja e mbrojtjes imune dhe madje edhe obeziteti”.

Mitet false për gjumin

1 – Rutina e rënies në gjumë është vetëm për fëmijët

“False. Mënyra më e mirë për të siguruar një gjumë të mirë është të keni, ashtu si fëmijët, një rutinë: të shkoni në gjumë në të njëjtën kohë, më mirë nëse largoheni nga ushqimi, stërvitjet dhe kurrë tepër vonë sepse nga ora 2 e natës ne prodhojmë melatoninën, e nevojshme për një gjumë të mirë”.

2- Duhet të flemë 7-8 orë

“Ne shpesh dëgjojmë se ju duhet të flini të paktën tetë orë në natë. Në realitet, secili prej nesh është i ndryshëm: nëse nuk ndiheni të kënaqur me gjumin tuaj, kjo do të thotë se nuk mjafton. Ne duhet të dëgjojmë trupin tonë dhe të përshtatemi në përputhje me rrethanat, bazuar në ndjesitë tona: ne duhet të japim një votë për pushimin tonë dhe parametri që duhet mbajtur është ndjesia e mirëqenies që kemi në mëngjes”.

Dhe nëse gjithmonë është mirë të kënaqësh nevojën për të fjetur pak më shumë, “të qëndrosh në shtrat për një kohë të gjatë kur jeni zgjuar, nuk ka shumë sens. Kur zgjoheni është më mirë të filloni aktivitetin”.

3 – Gjumi i humbur nuk mund të rikuperohet

“Nuk është e vërtetë. Nëse java ka qenë veçanërisht e rëndë, është mirë që të shtunën dhe të dielën të pushoni. E njëjta gjë vlen edhe për nënat e reja, të cilat madje mund të humbasin gjashtë muaj gjumë në dy vitet e para të jetës së tyre. Natyrisht, do të ishte më mirë nëse kjo nuk do të ndodhte. Idealja është që ju të merrni momente rikuperimi gjatë ditës, madje edhe duke u mbështetur tek babai ose anëtarët e tjerë të familjes”.

4 – TV ndihmon për të fjetur

Asgjë nuk mund të jetë më false: “Mjedisi ku flemë duhet të jetë mjaft komod, i heshtur, i errët dhe pa pajisje teknologjike që, me dritën e tyre, mund të pengojnë prodhimin e melatoninës, substancës që ndihmon gjumin”.

5 – Mos u zini para se të flini

Në fakt, të kesh një grindje me partnerin para se të shkosh në shtrat nuk ka efekt mbi cilësinë e gjumit.

Sidoqoftë, mund të lindin probleme në rastin kur partneri vuan nga çrregullime të veçanta “siç janë, për shembull, apnea e gjumit, sindroma e këmbëve të shqetësuara (njerëzit ndiejnë një shqetësim në këmbë para gjumit, të tilla si një shpim gjilpëre ose dhimbje, dhe ata duhet të ecin para shtratit), ose një gërhitës shumë të fortë. Në rastet më serioze, sugjerimi është të flini në dhoma të veçanta për të pasur një gjumë të rehatshëm”.

Çfarë duhet të bëjmë që të flenë mirë fëmijët

Gjumi është gjithashtu shumë i rëndësishëm për fëmijët: mirëqenia e gjumit është mënyra më e mirë për të fiksuar atë që kanë mësuar në shkollë dhe për t’u karikuar me energji. Vincenzo Tullo thekson se ka disa masa paraprake për t’u mbajtur mend:

6.  Para së gjithash, është e nevojshme të respektohen oraret për të rregulluar sa më mirë orën biologjike të foshnjës dhe për t’u mundësuar atyre një rimëkëmbje të plotë;

7. Është mirë të darkosh disa orë para se të shkoni në shtrat, duke bërë një vakt të lehtë dhe jo me kalori të lartë;

8.  thelbësore është të fikni pajisjet elektronike, për të shmangur stimulimin e trurit, por edhe ndërhyrjen e dritës që mund të pengojë prodhimin e melaninës, thelbësore për një pushim të mirë;

9.  dhoma duhet të jetë e errët dhe e heshtur, me një krevat të rehatshëm: nga çarçafët te dysheku;

10.  ne duhet të shmangim sportin (ose të kërkojmë aktivitete fizike) para se të shkojmë në gjumë: nuk është e vërtetë që duke bërë aktivitet fizik ata lodhen më shumë; përkundrazi, ata prodhojnë adrenalinë që do ta bëjë fazën e gjumit më të vështirë;

11. është mirë të shmanget përfshirja e tyre në diskutime të gjalla në mbrëmje, sepse fëmija ka parametra kritikë të ndryshëm nga të rriturit: një grindje mund ta shqetësojë atë dhe të mos lejojë që ai të flejë mirë.

Po nëse problemet vazhdojnë

“Kur një person ankohet për shqetësimet e gjumit, kjo duhet të trajtohet gjithmonë nga një specialist. Mund të jetë një pagjumësi transitore, në afat të shkurtër, e lidhur me ngjarjet e jetës, por problemi duhet të vlerësohet dhe të zgjidhet në tërësi”.

Pagjumësia, në fakt, është vetëm një simptomë: “trupi po thotë se diçka nuk shkon. Prandaj duhet të intervenojmë seriozisht dhe të hetojmë shkaqet e çrregullimit për ta luftuar atë në mënyrë efektive”.