Thënie të mençura nga autori i librit “Psikologjia e Parasë”

Thënie të mençura nga autori i librit “Psikologjia e Parasë”

Morgan Housel është autor i librit bestseller “Psikologjia e Parasë”. Për lexuesit tanë, ne kemi shkëputur disa nga thëniet më të bukura të këtij autori:

Forma më e lartë e pasurisë është aftësia për t’u zgjuar çdo mëngjes e të thuash: “Unë mund të bëj çfarë të dua sot”.

Vlera më e madhe e vërtetë e parave – dhe kjo nuk mund të thuhet më qartë se kaq – është aftësia e saj për t’ju dhënë kontroll mbi kohën tuaj.

Shpenzimi i parave për t’u treguar njerëzve se sa para keni është mënyra më e shpejtë për të mbetur pa para.

Gjatë gjithë kohës ndodhin gjëra që nuk kanë ndodhur kurrë më parë.

Kontrolli i kohës suaj është dividenti më i lartë i paguar.

Përvoja jote personale me paranë mund të ndikojë ndoshta 0,0000000001% të asaj që ka ndodhur në botë. Por ndoshta është 80% e asaj sesi ti mendon se bota funksionon.

Rritja nxitet nga diversifikimi, e cila kërkon gjithmonë kohë. Shkatërrimi nxitet nga pika të vetme dështimi, të cilat mund të ndodhin në sekonda, dhe humbja e besimit, që mund të ndodhë në një çast.

Të bësh diçka që të pëlqen në një orar që nuk mund ta kontrollosh, mund të ndihet njësoj si të bësh diçka që e urren.

Nuk ka budallenj sot.

Përparimi ndodh shumë ngadalë për t’u vënë re, por pengesat shfaqen aq shpejt sa nuk mund të shpërfillen.

Më pëlqen vëzhgimi i Volterit se “Historia nuk e përsërit veten kurrë; kurse njeriu gjithmonë.

Planifikimi është i rëndësishëm, por pjesa më e rëndësishme e çdo plani është të planifikosh një plan që nuk shkon sipas planit.

Përkufizimi i Napoleonit për një gjeni ushtarak ishte: “Njeriu që mund të bëjë gjënë mesatare kur të gjithë ata rreth tij po çmenden.

Pavarësia, për mua, nuk do të thotë se do të ndalosh së punuari. Do të thotë që ju bëni punën që ju pëlqen vetëm me njerëzit që ju pëlqejnë në momentet që dëshironi për aq kohë sa dëshironi.

Për të kuptuar pse njerëzit mbyten në borxhe, nuk keni nevojë të studioni normat e interesit: ju duhet të studioni historinë e lakmisë, pasigurisë dhe optimizmit.

Asgjë nuk është aq e mirë apo aq e keqe sa duket.

Kursimi është hendeku midis egos suaj dhe të ardhurave tuaja.

Planifiko për t’i mbijetuar realitetit. E ardhmja e mbushur me të panjohura është realiteti i të gjithëve.

Përdorimi i parave tuaja për të blerë kohën dhe opsionet ka një përfitim në stilin e jetesës me të cilit pak mallra luksoze mund të konkurrojnë.

Bill Gates dikur tha: “Suksesi është një mësues i keq. Ajo i josh njerëzit e zgjuar që të mendojnë se nuk mund të humbasin.

Teknologjia nuk nxit ndryshimin. Është reagimi ynë kolektiv ndaj opsioneve dhe mundësive të paraqitura nga teknologjia që nxit ndryshimin.

Richard Feynman, fizikani i madh, një herë tha: “Imagjinoni sa më e vështirë do të ishte fizika nëse elektronet do të kishin ndjenja.” Epo, investitorët kanë ndjenja.

Çdo gjë ka një çmim, por jo të gjitha çmimet shfaqen në etiketa.

Kini kujdes kë lavdëroni dhe admironi. Kini kujdes se kë shikoni me përçmim dhe dëshironi të mos bëheni si ai.

Kursimet mund të krijohen duke shpenzuar më pak. Mund të shpenzoni më pak nëse dëshironi më pak. Dhe do të dëshironi më pak nëse kujdeseni më pak për atë që të tjerët mendojnë për ju.

Por ka vetëm një mënyrë për të qëndruar të pasur: një kombinim i kursimit dhe paranojës.

Dhe meqenëse mund të ndërtoni pasuri pa të ardhura të larta, por nuk keni asnjë shans për të ndërtuar pasuri pa një normë të lartë kursimi, është e qartë se cila prej tyre ka më shumë rëndësi.

Po, por unë kam diçka që ai nuk do ta ketë kurrë… mjaftueshmërinë.

Optimizmi tingëllon si një teknikë shitjeje. Pesimizmi tingëllon sikur dikush po përpiqet t’ju ndihmojë.

Rreziku është ajo që mbetet kur mendoni se keni menduar për gjithçka.

Mënyra e vetme për të qenë i pasur është të mos shpenzoni paratë që keni. Nuk është vetëm mënyra e vetme për të grumbulluar pasuri; është vetë përkufizimi i pasurisë.

Të jesh mirë me paratë ka të bëjë pak me sa i zgjuar je dhe shumë me mënyrën se si sillesh.

Të presësh që gjërat do të bëhen keq është mënyra më e mirë për t’u befasuar këndshëm kur nuk dalin ashtu.

Një nga mënyrat më të fuqishme për të rritur kursimet tuaja nuk është të rrisni të ardhurat tuaja. Është të rrisni përunjësinë tuaj.

Më shumë sesa dua fitime të mëdha, dua të jem i pathyeshëm financiarisht. Dhe nëse jam i pathyeshëm, në fakt mendoj se do të kem fitimet më të mëdha, sepse do të jem në gjendje të qëndroj mjaftueshëm i palëkundur.

Një plan është i dobishëm vetëm nëse mund t’i mbijetojë realitetit. Dhe një e ardhme e mbushur me të panjohura është realiteti i të gjithëve.

Aftësia për të bërë atë që dëshironi, kur dëshironi, për aq kohë sa dëshironi, ka një ROI të pafund.

Çdo gjë në financë është e dhëna brenda kontekstit të pritshmërive.

Prandaj, fokusohuni më pak në individë të veçantë dhe studime të rasteve dhe më shumë në modele të përhapura gjërësisht.

Mësimi i duhur për të mësuar nga surprizat është se bota është befasuese.

Ekziston shakaja e vjetër e pilotëve se punët e tyre janë “orë dhe orë mërzie të shoqëruara nga momente tmerri të stërmadh”.

Një përkufizim i mirë i një gjeniu investues është burri ose gruaja që mund të bëjë gjënë mesatare kur të gjithë ata rreth tyre po çmenden.

Dështimi mund të jetë një mësues i keq, sepse i josh njerëzit e zgjuar që të mendojnë se vendimet e tyre ishin të tmerrshme kur ndonjëherë ato thjesht pasqyrojnë realitetet e pafalshme të rrezikut.

Pasi kalova vite rreth investitorëve dhe drejtuesve të biznesit, kam kuptuar se dështimi i dikujt tjetër zakonisht i atribuohet vendimeve të këqija, ndërsa dështimet tuaja zakonisht justifikohen me anën e errët të rrezikut.

Keni nevojë për paranojë afatshkurtër për t’ju mbajtur gjallë aq sa duhet për të shfrytëzuar optimizmin afatgjatë.

Ekziston një ligj i hekurt në ekonomi: rrethanat jashtëzakonisht të mira dhe jashtëzakonisht të këqija rrallë qëndrojnë të tilla për një kohë të gjatë, sepse oferta dhe kërkesa përshtaten në mënyra të vështira për t’u parashikuar.

Të kesh një hendek midis asaj që mund të përballosh teknikisht dhe asaj që është emocionalisht e mundshme është një vlerësim i anashkaluar i hapësirës për gabime.

Në fakt, pjesa më e rëndësishme e çdo plani është planifikimi i planit tuaj që nuk shkon sipas planit. Tani, më lejoni t’ju tregoj se si kjo vlen për ju.

Unë kam vërejtur se jo njeriu që shpreson kur të tjerët dëshpërohen, por njeriu që dëshpërohet kur të tjerët shpresojnë, admirohet nga një klasë e madhe njerëzish si i urtë.

Diversifikimi nuk mbështetet në marrjen e fitimeve të mëdha. Thjesht në kthimet e mira të qëndrueshme të pandërprera për periudhën më të gjatë kohore – veçanërisht në kohë kaosi dhe kërdie – do të fitojnë gjithmonë./Aleanca.press/